Historien bag: Dansk Skolehistorie

Er du interesseret i Dansk Skolehistorie?

Er du interesseret i Dansk Skolehistorie? Hvordan har den danske skole som institution ændret sig i form, indhold og samfundsmæssig betydning siden middelalderen?

 Alt dette kan du finde svar på i 5-bindsværket Dansk Skolehistorie: hverdag, vilkår og visioner gennem 500 år som du kan låne på Roskilde bibliotek. 

Men du kan også dykke ned i digitale kilder og få meget mere viden om Dansk Skolehistorie.

Lex.dk

På lex.dk finder du en god og lang oversigtsartikel der beskriver forandringerne i Dansk skolehistorie
Lige fra middelalderens skoler og frem til i dag.

Du finder artiklen her

Skolehistorie

Skolehistorie fra Århus Universitet er et digitalt museum – en platform hvor du finder en række forskellige samlinger inden for Dansk skolehistorie. Du finder det her.
Fx kan du se de mange flotte anskuelighedstavler, der var en del af den undervisningsform, som fandt sted i danske skoler fra midten af 1800-tallet og frem.

Faget var især beregnet på at udvikle de yngste skolebørns evner til at betragte, analysere og formulere sig om deres omgivelser.  
Klik her for at komme til samlingen af anskuelighedstavler.

Du kan se anskuelighedstavler for historiefaget, historiske tidstavler, legemsøvelser, husgerning og håndarbejde via filtreringen ude i siden. 

Et af de mange temaer handler om hvordan man brugte anskuelighedstavler i undervisningen. Læs her artikel om anskuelighedstavlernes historie der var det moderne gennembruds undervisningsmateriale.

Danskernes historie online

Danskernes Historie Online gennemfører pt. et digitaliseringsprojekt - Dansk Skolehistorie.

Projektet digitaliserer omkring 30.000 hæfter med årbøger, indberetninger, eksamensinvitationer, skoleblade m.v. fra de danske gymnasiale uddannelser - fra de ældste latin- og katedralskoler til nutidens gymnasier.

Der er også beretninger fra realskoler, højskoler, efterskoler, forberedelseskurser, husholdningsskoler, seminarier og meget mere

Fx kan du se beretninger fra Roskilde pigeskole af 1855 og læse hvordan ordensreglerne var, eller du kan se hvilke spørgsmål der blev opgivet til aarsprøven på Roskilde Katedralskole i 1923. 

Find din skole her.