Litteratur om arkitektur

Litteratur om arkitektur

Af Ole Hilmer Petersen, bibliotekar på Roskilde Bibliotekerne

Fredede bygninger, markant arkitektur og anerkendte arkitekter. Danmark har meget at byde på, fra det mere ydmyge til det storslåede og pompøse.

Leif Leer Sørensen, Bakkekammen 40, Realdania By og Byg, 2019

For lidt over 100 år siden påbegyndte man et boligområde i Holbæk, med klare krav til byggeriet. Det blev starten på foreningen Bedre Byggeskik, som efterfølgende fik stor betydning for dansk arkitektur. På Bakkekammen finder man en del af disse huse, hvor man ønskede at højne bygningskulturen gennem brugen af gedigne, langtidsholdbare materialer af høj arkitektonisk og håndværksmæssig kvalitet.

Dan Tschernia: Spreck, Aarhus Universitetsforlag, 2019

I 1982 udskrev den franske præsident Mitterand en konkurrence om at tegne et arkitektonisk monument til en ny bydel i Paris. Vinderen blev den danske arkitekt Johan Otto von Spreckelsen, der havde tegnet en moderne ”triumfbue”. Indtil da havde han kun bygget fire kirker og sit eget hus. ”La Grande Arche” blev først færdig efter arkitektens død. Interessant bog om hans liv og det store værk.

Elskede huse: De bevarer Danmark, Suste Bonnén og Louise Svanholm, Frydenlund, 2019

Fotografen Suste Bonnén har sammen med Louise Svanholm lavet et stor flot bog om fredede huse i Danmark.  Blandt bygningerne er det spændende observatorieområde i Brorfelde, hvor hele områdets gennemtænkte arkitektur, med boliger til forskerne og de forskellige observatorier, er under udvikling til et naturvidenskabeligt opdagelsescenter.

 

Tags
Materialer