Natur i Danmark

Naturen i litteraturen

I 2020 bringer bibliotekerne danskerne i nærkontakt med naturen. Inspiration - og et samarbejde med bl.a. DR - skal få dig med ud i den vilde og vidunderlige natur. Og den findes også i litteraturen. 

I denne tid med nedlukkede europæiske storbyer har man kunnet læse og se utrolige reportager om vilde dyr, der indtager byerne; delfiner i vandet i den sardinske havneby Cagliari, ænder i Roms fontæner og et rigt fiskeliv i Venedigs nu klare vand. Herhjemme har naturvejledere omvendt observeret flere mennesker i naturen. Det er positivt og noget, der har været råbt op om i mange år - for man passer kun på dét, man kender og elsker.

Tæt på vores natur

Men træerne vokser ikke ind i himlen. Den øgede tilstrømning til og brug af naturparker som bl.a. Mols Bjerge har desværre også ført til mere skrald i naturen, ifølge biolog og museumsinspektør for Naturhistorisk Museum i Aarhus, Morten D.D. Derfor er det stadig uvist, om corona-krisen leder frem mod en mere grøn adfærd efter krisen, eller om vi i denne tid opholder os mere i naturen af nød og kedsomhed først og fremmest og dernæst af lyst. 

Uanset så sætter DR og bibliotekerne i hele 2020 fokus på #VoresNatur. En ny naturportal voresnatur.dk samler en masse inspiration og naturoplevelser, som du kan gå på opdagelse i - ude i naturen på egen hånd.  

Naturens rolle i litteraturen

I litteraturen har naturen mange roller. Den kan danne baggrund for en scene. Den kan varsle, hvad der vil ske, være en allegori for det frigjorte eller seksuelle, og den kan sågår spille en væsentlig hovedrolle og være driver for handlingen. I de seneste år har dystopier og sci-fi  også oplevet en opblomstring, og dét har, sammenlagt med klimakrisen, sat sit præg på litteraturen, hvor natur- og miljøkatastrofer også fylder en del, eller hvor naturen "slår tilbage" og bliver et fjendtligt, uigenkendeligt sted.  

I alle de bøger, jeg anbefaler her, spiller naturen en væsentlig rolle i plottets udfoldelse. 

Katrine Marie Guldager: Bjørnen

Vibse er taget af sted til familiens afsiddesliggende hytte i Sveriges vilde natur for at få fred. Fred fra sin mand, fred fra al den rummelighed, hun hele tiden føler, hun skal udvise. Mens hun er i hytten bliver der snestorm og elektriciteten går. Hun er nu alene, afskåret fra omverden og vred. Vreden bliver hendes drive, da hun noget uforsigtigt finder sneskoene frem og drager ud i landskabet, hvor bjørnen og ufremkommeligheden venter. Det bliver både en kamp mod naturen og hende selv.

Jonathan Franzen: Frihed

Patty og Walter Berglund har været først med alt det nye - økologi, social sensitivitet og inddragende børneopdragelse. Men det nye årtusinde har ramt dem. Deres søn er flyttet over til den republikanske nabofamilie, Patty har en affære og Walter, der er grønnere end Greenpeace, forsøger krampagtigt at redde den cyanblå sangfugl, som er truet pga. byggerier i kvarteret. Bogen er humoristisk, satirisk-syrlig og samfundskritisk. Det er Jonathan Franzen, når han er allerbedst!

Kamilla Hega Holst: Rud

Kaisa har taget sine to børn med i sommerhus i Asserbo plantage. Teenagesønnen Malthe forsvinder, dagen før børnene skal hentes af deres far, den højtprofilerede og magtsyge Simon. Malthe har efterladt en stor dyster collage med billeder, kort, tekster og linjer, som er gentivet i bogen. I Maltes anneks finder Kaisa kollagen sammen med ildelugtende rester både fra naturen og fra drengens krop. Hun må sammen med eksmanden begive sig ud i naturen omkring sommerhuset for at finde sin søn, men han har lagt andre planer. En rystende roman, som bestemt ikke er feel-good, men meget spændende!

Lajla Rolstad: Ulveøen

Lajla har været indlagt på en psykiatrisk afdeling med depression, og hendes læger fortæller hende, at hun skal blive ved med at tage sin medicin og sørge for at undgå belastende følelsesmæssige situationer. Men hun smider medicinen ud og bestiller en flybillet til Canada, hvor hun skal være vagtmester for en familie, som ejer et hus i ødemarken. Romanen rummer flotte beskrivelser af det canadiske landskab og er en stærk fortælling om en kvinde, der ønsker at finde sig selv ved at se sin egen angst i øjnene i stilheden i skovene, hvor der kun findes vinden i løvet og lydene af fuglenes vingeslag.

Per Petterson: Ud og stjæle heste

Bogen starter i 1999, hvor den på dette tidspunkt 67-årige Trond er flyttet ud i et hus i skoven ved en elv og mindes sin egen ungdom i en lignende hytte i en skov ved en elv i sommeren 1948. Naturen og omgivelserne bliver katalysator for handlingen, hvor nutiden og ungdommen gennem romanen krydser hinanden. Da Trond i nutiden støder ind i Lars, der i 1948 ved et uheld skød sin tvillingebror, kommer erindringerne fra dengang tilbage til ham. Romanen er filmatiseret og gik i biograferne i efteråret 2019.

Maja Lunde: Biernes historie

Romanen er et uhyggeligt billede på forholdet mellem menneske og natur. Gennem romanen følger vi udviklingen af et far-søn-forhold gennem farens første spæde forsøg på biavl til videnskabsmandens fascination af bier, deres kollektivisme, kolonier og kommunikation over i usund rovdrift med storstilet stade produktion for sikring af størst mulig plantebestøvning og maksimalt udbytte af afgrøder. Alt ender i globalt klimakollaps, da pesticider og sygdom får ram på bierne, som uddør. 

Oprindeligt skrevet af Maria Louise, eReolen.

Materialer