Bogforside

Orange drømmere

Roskilde Festival fylder et halvt århundrede

Af Mathilde Bøgelund Møller, kunsthistoriker

De sidste 50 år har Roskilde været synonym med store musikoplevelser og fællesskab, men drømmen og en solid god dosis festival kan synes langt væk i disse nedlukningstider. Festivalstemningen vækkes imidlertid til live i Anna Ullmans lækre bog ”De sidste drømmere – Roskilde Festival i et halvt århundrede”, der kommer helt ind under huden på læseren.

Bogen, som udkom på Gads Forlag i 2020, mixer nye og gamle fotos fra 1970-ernes kædedans til 1990-ernes stagediving og frem til i dag. Publikationen fungerer som lækker billedbog, hvor øjet kan boltre sig i stemningsmættede billeder fra orange scene, solskoldede skuldre, lejerliv og salg af ostemadder til 2 kr., og den byder også på velskrevet læsning, der levende sætter festivalens udvikling i et historisk perspektiv.

Bogen er inddelt i tre spor: ”Et meget langt 68”, ”Festivalens rum”, og ”Musikken”. For hvert spor bliver festivalens historie vendt og sat i relation til samtidens politiske og kulturelle spændinger. Lokalt engagement og frivillighed går, som en orange tråd, gennem fortællingen om den lokale hippiefestival, der fik internationalt storformat. 

Anna Ullman kaster også et eftertænksomt blik på nogle af de nyeste i kapitler i festivalens historie – nemlig #MeToo-bevægelsen og den aflyste festival i 2020, som blev aflyst pga. Covid-19. Med glittede billeder og historisk eftertænksomhed skriver Anna Ullman sig formfuldendt ind i rækken af publikationer, og er med til at dokumentere festivalens historie samt Roskildes lokalhistorie. 

Endnu er vi nok mange, som holder vejret og håber på, at 2021 bliver året, hvor vi igen kan være en del af festivalens ånd, den orange drøm lever videre. 

Se flere fotos fra Roskilde Festival på FOTOTEKET, Roskilde Arkivernes online billedplatform, og lån bogen på biblioteket.   


 

Materialer