Vilde vidunderlige verden

Af Ann Luther Torp, bibliotekar på Roskilde Bibliotekerne.

DR1 har i foråret vist serien ”Vilde vidunderlige Danmark”. Bibliotekar Ann Luther Torp har samlet tre faglitterære bøger, der rækker ud over Danmarks grænser og giver os lyst til at passe ekstra godt på stort og småt i naturen.

Åleevangeliet – historien om verdens mest gådefulde fisk af Patrik Svensson

Den svenske forfatter Patrik Svenssons bog handler om forholdet mellem en far og en søn, om fællesskab, om tab, og selvfølgelig om ål. Svensson fiskede efter ål sammen med sin far, der nu er gået bort, og sønnen frygter, at ålen som art vil lide samme skæbne. Ålen er et på mange måde mystisk dyr, som vi endnu ikke ved alt om. Svenssons bog er fin naturformidling og samtidig en rørende beskrivelse af relationen mellem en barsk far og en følsom søn. 

Summen over engen: paradisiske dage i min franske ruin af Dave Goulson

Insekternes vilde og fascinerende verden er emnet for denne bog, hvor Goulsen – engelsk professor med speciale i humlebier – beretter om dengang, hvor han købte en nedlagt gård i Frankrig. Han ville omdanne en tilhørende eng til et paradis for bl.a. insekter. Der var mange bump på vej mod målet og de forskellige udfordringer beskrives med overskud og humor. 
Goulson har tidligere skrevet ”Humlen ved det hele – mit eventyrlige liv med bier”, der udkom på dansk i 2015. 
"Summen over engen" kan også lånes som e-bog og lydbog på eReolen.

Naturens hemmelige netværk: hvordan træer laver skyer og regnorme styrer vildsvin af Peter Wohlleben

Peter Wohlleben er tysk skovfoged. I denne interessante og underholdende bog trækker han på både egne erfaringer og den nyeste forskning, når han fortæller om de komplekse sammenhænge, man kan finde i naturen. På højst overraskende vis indgår dyr og planter i samarbejder, man aldrig ville have gættet på. Wohlleben har tidligere udgivet ”Træernes hemmelige liv”, som blev en international bestseller. 
 

Materialer