1. Verdenskrig - hvordan startede den egentlig?

Den 28. juli 2014 er det præcis 100 år siden, at Franz Ferdinand blev skudt i Sarajevo. Derfor vil vi i arkivet fortælle denne lille historie, som fik så katastrofale følger for verdenfreden.

Europa var en politisk krudttønde 

Af Martha Haarløv, historiker

I 1914 var Europa præget af politiske uenigheder, og der skulle kun en lille gnist til for at få krudttønden til at eksplodere. Det skete på en mere eller mindre tilfældig måde d. 28. juni 1914.
Pludselig holder bilen med ærkehertug Franz Ferdinand og hans kone Sophie stille foran en cafe i Sarajevo. På cafeen sidder terroristen Princip, som tidligere på dagen havde opgivet at angribe parret, og drikker kaffe. Princip ser ærkehertugens bil, rejser sig og går ud og skyder parret. 
Handling blev indledningen på et diplomatisk drama - og en verdenskrig. Tilfældighed eller ej - det er i hvert fald en af verdenshistoriens største tilfældigheder med katastrofale konsekvenser til følge. Mordet fik flere lande fra det centrale Europa til at erklære hinanden krig. Til trods for at landene havde lovet, at de ville støtte hinanden i tilfælde af krig. Danmark var neutral under 1. Verdenskrig, og erfaringerne fra krigen fik afgørende betydning for Danmarks udenrigs- og forsvarspolitik i mellemkrigstiden, under 2. Verdenskrig og besættelsen.

Krigen endte med Centralmagternes militære nederlag og der blev indgået en våbenstilstand 11. november 1918. 

 Der er skrevet mange bøger om 1. Verdenskrig og  der blev udgivet flere bøger i anledningen af 100-året for 1. Verdenskrig. Her er to gode værker.

Materialer