Hvem vinder DR Romanprisen?
Seks forfattere er i spil til at vinde Romanprisen 2021. Vinderen afsløres den 12. juni, og prisoverrækkelsen streames på Litteratursiden, så du kan opleve den live hjemmefra.
Guide til streamingen d. 12. juni kl. 14 finder du nederst i denne artikel.
Fra december 2020 til maj 2021 har bibliotekernes mange romanlæseklubber læst og diskuteret de seks nominerede romaner - primært i forskellige online fora. Desuden har Litteratursiden samlet forfattere og læsere til livedebatter, hvor læserne har budt ind med masser af spørgsmål til forfatterne. Vi har også produceret videoer med de seks forfattere, som kan ses ved at klikke på bogtitlerne nedenfor.
Ultimo maj stemmer læseklubberne om, hvem der skal vinde prisen. Så det er læserne, der afgør, hvem der vinder prisen.
Selv om de seks romaner er meget forskellige, sætter de alle ord på tabuer, svigt og komplekse følelser. Bøgerne fortæller også om samfundet eller sætter nogle historiske personer i et nyt perspektiv. Netop det samfundskritiske er en af de senere års mest markante tematiske tendenser i litteraturen.
De seks nominerede er:
Katalog over katastrofer af Stine Askov – var til debat i december
Stine Askovs fremragende roman 'Katalog over katastrofer' kredser om 80’ernes frygt for katastrofer som atomkrig og atomkraftulykker. Vi møder Bengt, der forsøger at forberede sin 14-årige datter Helle på potentielle katastrofer ved at lære hende fysiske færdigheder som at slås, skyde, og finde vej. Men hun lærer ikke at relatere til andre mennesker og forstå deres grænser. Med stærke sproglige virkemidler skaber Askov både spænding og tegner et fint portræt af Helles overgang fra barn til voksen. Det er en foruroligende roman, som sætter fokus på, hvordan børn formes og påvirkes af deres opvækst, og samtidig kaster den lys over den måde, vi opdrager børn på i dag .
Hvor lyset er af Malene Ravn - var til debat i januar
Malene Ravn har med 'Hvor lyset er' skrevet en gribende familiefortælling og et flot portræt af kunstneren Carl Fischer, som er oldefar til Malene Ravns mand. Ravn har en stærk sans for at beskrive relationer mellem mennesker, og vi kommer helt ind under huden på personerne. Romanen foregår fra 1892 til 1962, og vi følger Carl Fischer fra barndommen og til livet som kunstner på godt og ondt. Romanen kredser også om Carls bohemeliv sammen med hans livs kærlighed Ely, og de mange svigt og afkald, især hvad angår sønnen Hans, som de aldrig får et nært forhold til. I romanen svigtes børn gennem flere generationer, og Malene Ravn undersøger på en stærk og troværdig måde, hvordan familien både er en livgivende og farlig organisme.
Penge på lommen af Asta Olivia Nordenhof - var til debat i februar
'Penge på lommen' med undertitlen 'Scandinavian Star - Del 1' og er en banebrydende socialrealistisk roman, der viser, at der altid er nogen, som betaler prisen for kapitalismen. Romanen foregår i 80'erne og er den første af i alt syv, som skal fortælle om branden på Scandinavian Star i 1990. Den fortsat uopklarede sag, der kostede 159 mennesker livet, er baggrundsmotiv for fortællingen om ægteparret Kurt og Maggie. Kurt investerer overskuddet fra sit busselskab i Vognmandsruten, der havde forbindelse til Scandinavian Star. Maggie og Kurt kommer fra trange kår, og de beskrives usentimentalt og med stor ømhed. Romanen viser på en tankevækkende måde den store rolle penge spiller i deres liv og relation, og den blotlægger kapitalismens menneskelige omkostninger.
Margrete I af Anne Lise Marstrand-Jørgensen – var til debat i marts
Anne Lise Marstrand-Jørgensens storslåede historiske roman ’Margrete I’ er et mesterligt portræt af danmarkshistoriens mest betydningsfulde kvinde. Vi følger Margrete fra hun som 10-årig bliver gift med Norges konge, til hun samlede Norden med Kalmarunionen i 1397. Portrættet giver os et nyt og nuanceret blik på Margrete, fordi hun både beskrives som visionær og magtfuld regent og som menneske. Marstrand-Jørgensens skildring er båret af en stor sanselighed og bringer os os tæt på Margretes graviditet, voldsomme fødsel og moderskab. Vi får også indblik i Margretes dybe sorg over sønnens alt for tidlige død og hendes bekymringer om magten. 'Margrete 1' rummer masser af sprængfarligt stof at tale om i forhold til opfattelsen af kvinder og magt – både i middelalderen og i dag.
Det Danmark du kender af Peder Frederik Jensen - var til debat i april
I Peder Frederik Jensens skarpe samtidsroman 'Det Danmark du kender' skildres Danmark med fire forskellige stemmer, som tegner et billede af et splittet samfund præget af social ulighed: Fra et Underdanmark hvor arbejdsløshed, misbrug og svigt er hverdagskost til politikeren, der overvejende fokuserer på egen vinding. Det er en barsk og stærk samfundskrtitisk roman, hvor individet agerer i et samfund med politisk ustabilitet og forfald af normer. Den sociale ulighed viser sig parallelt med forliste drømme om et samfund med velfærd for alle og et splittet socialdemokrati. Romanen viser et Danmark, du måske ikke kender, og lægger i høj grad op til debat om vores værdier og samfundet. Og ikke mindst debat om den sociale ulighed, som vi belyser idette tema.
Meter i sekundet af Stine Pilgaard – er til debat i maj
'Meter i sekundet' er en sjov og rørende roman, som leger elegant med genren ved at flette højskolesange og brevkassesvar ind i teksten. Romanen er formet af Pilgaards sprælske stemme; skarpe dialoger og sarkastiske oneliners, som rummer både humor og alvor. Fortælleren er flyttet til Vestjylland, da kæresten skal undervise på en højskole. Fortælleren forsøger at finde vej i højskolelivet og den vestjyske samtaleform og mentalitet og samtidig finde ind i rollen som nybagt forælder og orakel i lokalavisens brevkasse. De på en gang skarpe og finurlige svar giver associationer til Tove Ditlevsens brevkassesvar. Pilgaard har sin egen helt egen sprøde stemme, som er let på overfladen, men rummer stor dybde i dens undersøgelse af den sårbare og skrøbelige relation mellem mennesker.
Se overrækkelsen af DR Romanprisen her.
Guide til at logge på streamingen:
1) Tryk på linket ovenfor
2) Tryk på "Annuller" i pop up-vinduet
3) Tryk på "Se på internettet i stedet"
4) Tryk på "Deltag anonymt"
5) Herfra kan du nyde arrangementet med forfatterne.
Hvis du oplever tekniske problemer med streamingen, så send en mail til pvik@aarhus.dk, så vil vores digitale vært hjælpe dig.
Oprindeligt skrevet af Lise Vandborg - Chefredaktør Litteratursiden, Litteratursiden.