Musik i tegneserier

12.05.21
Gode anbefalinger til dig.

De fortæller på hver sin måde handler om musik, eller bruger musik i fortællingen. 

Samtalen på Instagram blev optaget, og kan ses på @RoskildeBib. Hør om den tegnede fortælling i samspil med bl.a. finsk metal, country, jazz og blues. 

Sofie har lavet en playliste på Spotify, som kan sætte musik til tegneserierne, når du læser dem (åbner i nyt vindue).  

Perkeros 
af JP Ahonen & KP Alare
Fantastisk finsk tegneserie fra 2013. Man følger et metalband i øvelokalet, men allermest handler den om samspil mellem mennesker, og den udvikling dét samspil skaber. Tegneren har også lavet et rigtigt metalband, der laver rigtige palder - Belzebubs - hvor den visuelle del er tegneseriefigurer. Lidt a la Gorillaz.

Phil Perfects rock'n'roll krønike
af Francois Gorin og Serge Clerc - kan lånes på bibliotek.dk
En megavigtig del af de tidlige 80'er. En opdatering af klassisk fransk/belgisk tegnestil, og med slægtskab til punken. Tegneren, Serge Clerc, lavede annoncer for engelske musikblade, og inspirerede pladecovers. 

New Roses Rock
af Niels Roland
Dansk ting fra 1987. En bidende ironisk historie om et band, der starter som et venstreorienteret orkester, der spiller på små bodegaer. Efter nogen justeringer i lyd og stil får de pludselig et verdensgennembrud.  Stadig bidende skarp efter alle disse år.

Slip hønsene løs
af Gilbert Shelton - kan lånes på bibliotek.dk
Et album med forskellige historier tegnet af Flip'kompagniets skaber, Gilbert Shelton. Musikken i denne udgivelse består af en indlagt singleplade - en såkaldt flexidisc - der indeholder sangen Set Your Chickens Free. Teksten til sangen er en del af tegneserien. 

Love in vain
af Mezzo og J.M. Dupont
Om blueslegenden Robert Johnsons korte liv, i en blanding af myter og semi-biografisk fortælling, fortalt af Djævlen.

Berlin
af Jason Lutes
Mammutværk om en håndfuld menneskelige skæbner, i Berlin i mellemkrigsårene. Musikken og musikerne bliver brugt som katalysator for skildringerne af dekadence og rascisme. Fedt fortællegreb.

The Carter Family: Don't Forget This Song
af Frank M. Young og David Lasky - kan lånes på bibliotek.dk
Tegneserie, der behændigt og indlevende fortæller historien om the Carter Family, countrymusikkens allerførste superstjerner.

Skamløs
af Penelope Bagieu
Skamløs fortæller 15 kvinders livshistorie. Nogen er verdenskendte, andre er endt under offentlighedens radar. Hvert portræt er på 4-6 sider. Tegningerne er for det meste fulgt af en beskrivende tekst, men der er også replikker hist og her.

Materialer