Slip pindene løs med Lærke Bagger

23.09.21
Strik skal være for alle. Lærke Baggers demokratiske strikkefilosofi.

Alene sammen - strik som fællesskab

"Nød lærer nøgen kvinde at spinde." Sådan lyder et gammelt mundheld, og for strikdesigner Lærke Bagger og andre unge med flair for tekstil- og håndarbejde, blev coronakrisen den nød, der knækkede koden til et endnu større gennembrud på markedet for kreative sysler.

Arbejds- og fritidslivets pludselige lockdown skabte et vacuum af tid og behov for at lave meningsfulde projekter derhjemme. Dermed var garnet brudt, og Lærke Bagger lavede sit første design i eget navn: Alone Together Sweateren. Under tagget #alonetogethersweater kunne Instagrambrugere over hele verden strikke med. Trøjen kunne varieres alt efter evner, størrelse og smag, for det var en pointe for Lærke Bagger, at alle kan være med, og det blev enormt populært.

Det behøver ikke være perfekt

For nylig udkom Lærke Baggers første bog "Strik", som er en stor bog fyldt med ideer og inspiration til din egen strikning. Forsidens fede, sorte, gotiske typer leder associationerne hen til heavy metals rå vildskab, mens den lyserøde baggrund vækker tankerne hen på noget blødt og feminint. Tråden, der gennemløber det hele kan ligne pigtråd, men er nok en garntråd med knuder, der symboliserer Lærke Baggers holdning til strik; at det ikke skal være perfekt.

Drop bare de pæne hæftninger, du lærte i folkeskolen, og bind garnrester sammen med kællingeknuder. Det giver bare dit strikketøj et unikt og personligt præg.

Se alle de nye strikkebøger

Nedenfor kan du se et udvalg af de seneste strikkebøger, der henvender sig til både nye og øvede strikkere.

3 gode grunde til at strikke ifølge craftpsykologien

  • Du bliver "høj". Strikning udløser lykkehormonet dopamin. Når tankerne er fokuseret på arbejdet, kommer hjernen i flow, og det giver en følelse af at være "høj".
  • Du bliver glad og opstemt. Når det bløde, glatte garn glider gennem fingrene, stimuleres huden, og det udløser kærlighedshormonet oxytocin, som gør os glade og opstemte.
  • Stress og puls falder. Strikningens små, gentagne bevægelser stimulerer kroppens parasympatiske nervesystem og får os til at slappe af og trække vejret dybere. 

Kilde: "Strik kan reparere en stresset og deprimeret hjerne", Politiken, 26.12.2020

Oprindeligt skrevet af Nina Ovesen, Aalborg Bibliotekerne.

Tags
Materialer