TIllykke Pippi Langstrømpe

Tillykke Pippi Langstrømpe

Verdens herligste børnebogsfigur fylder 75 år.

Eller det vil sige, Pippi vil altid være en lille pige, men den første Pippi bog blev udgivet i Sverige for 75 år siden. 

Pippilotta Viktualia Rullgardinia Krusemynta Efraimsdotter Långstrump er fødselarens fulde navn. Det var Astrid Lindgrens datter der fandt på navnet og bad hendes mor om at fortælle historier om Pippi. Datteren fik de nedskrevne historier på hendes 10-års fødselsdag 21. maj i 1945, samme dag som bogen udkom.
 

Måske den første rødstrømpe

Da Pippi Langstrømpe blev skabt af forfatteren Astrid Lindgren, var hun på alle måder en forløber for sin tid. Hun var rødstrømpe, før begrebet var opfundet. Hun viste verden, at piger også har ben i næsen og kan bestemme over eget liv. 

Da den første bog ”Pippi Langstrømpe” udkom, opstod der et værre postyr. Det var dengang ret ualmindeligt, at et barn kunne opføre sig som Pippi gjorde og sætte spørgsmål ved autoriteter, som skolen, politiet og socialforvaltningen. Hvilket Pippi jo gør, når hun stikker af fra Pruselusken der forsøger at få hende på børnehjem, og når hun gang på gang narrer betjentene Kling og Klang.

Vores allesammens Pippi Langstrømpe

Alle børn kender og elsker verdens stærkeste pige, Pippi Langstrømpe og de utallige bøger og film om alle hendes bedrifter. 

Pippi er en figur vores indre rebel kan spejle sig i, vi kan beundre og se op til hende. Vi kan også bare læne os tilbage og nyde Astrid Lindgrens vidunderlige fantasi og tryllerier med ord og sjove indfald i disse bøger og film fra eReolen og Filmstriben.

God fornøjelse med Pippilotta Viktualia Rullgardinia Krusemynta Efraimsdotter Långstrump
/ Marianne 
 

Oprindeligt skrevet af phe, Esbjerg Kommunes Biblioteker.

Materialer