Et godt gys for store og små

06.05.20
Uhyggelige bogtips til børn og voksne.

Så længe mennesker har kunnet fortælle og opdigte historier, har vi fortalt skrækhistorier. Her har vi samlet lidt uhyggelig læsning til voksne, børn og højtlæsning til de mindre børn. Flere af bøgerne findes også på eReolen og eReolen GO.

Gys for børn

Benni Bødker: De grædende
Engang var det et børnehospital, men nu er det en ruin med en ond stemning over sig, og besøger du stedet, slipper du måske ikke væk igen.

Første del af serien 666. Fra 8 år. Lån på eReolen GO.

Kenneth Bøgh Andersen: Evig hævn og andre gys
Fire uhyggelige, spændende gyserhistorier, som ikke er til at slippe igen, når man først er begyndt. Kan man virkelig ønske sin bror væk, hvad er der mon i huset og hvorfor er det

Let at læse, for 9-11 år. Lån på eReolen GO.

Nick Clausen: Spøgelseshvisker: du er helten
Da du er spøgelseshvisker, bliver du kaldt ud til en hjemsøgt skole. Dine valg skal få spøgelserne til at drage til de dødes verden. Men pas på! Dine valg kan hurtigt bringe dit liv i fare.

For 9-12 år.  Lån på eReolen GO.

Phyllis Reynolds Naylor: Heksens søster 
Da Lynns mor flytter hjemmefra, begynder der at ske underlige ting i huset. Er søsteren Judith i hekselære hos den mystiske fru Tuggle? 
En klassiker fra 70'erne, men Naylors Heksen-serien holder stadig. 

For 12-14 år. Lån på eReolen GO.

Barbatra Cox & Scott Forbes: Alverdens gys og gru 
Til de børn, som er vild med fakta. Leksikon om uhyggelige skabninger og fænomener. Fra 11 år.
 

Gys til højtlæsning

Lars Daneskov: Stenfjæs går igen
Læs højt for hele familien. Lulu og Otto skal på lejrskole, og klassen skal bo på et gammelt slot. Der er nogen der siger det spøger på slottet - og da Stenfjæs, stenen der kan opfylde ønsker, dukker op sker der ting og sager!

Lån på eReolen GO.

Lena Ollmark: Den skrækkelige historie om Hende den lille
Hende den lille vil så gerne lege med de andre børn i puderummet, men det må hun ikke for dem. Kun hvis hun går op på skolens loft, hvor det spøger.

Højtlæsning for 8-12 år. Lån på eReolen GO.

Uuuuhyggelige historier: en samling spøgelseshistorier
Der er gys for enhver smag i denne højtlæsningsbog med masser af illustrationer. Læs fx historien om Rasmus Klump og slotsspøgelset, Peters lommelygte og Laban, det lille spøgelse. For 5-7 år.
 

Gys for voksne

Andrew Michael Hurley: Ensomheden
Som børn oplever Smith og hans stumme bror i 1970'erne uforklarlige og mystiske ting på Lancashires kyst. Smith ser nu tilbage og prøver at huske, hvad der skete. Var det mirakler eller overgreb? En velskrevet roman om en barndom, der har sat sig dybe spor i voksenlivet.

En snigende uhygge og angst breder sig fra siderne. Lån på eReolen.

John Connolly: Alt dødt
Charlie Parker er politimand og finder sin kone og datter bestialsk myrdet, uden spor af en gerningsmand. Knust forlader han politiet, men fortsætter søgningen efter morderen.  

Velskrevet, original og spændende, så tilgiver man at Connollys romaner om Parker også er så uhyggelige!

Stephen King: Det onde
I den lille by Derry sker der grusomme ting hvert 27. år, ofte med børn. Syv børn, der er udenfor, finder sammen for at bekæmpe det onde, men som voksne må de vende tilbage, da det hele starter forfra. 

King kan skrive om små byer og børn, der er uden for fællesskabet, som få andre. Lån på eReolen.

Loka Kanarp: Mørket venter (Graphic novel)
Søstrene Elsa og Frederikke vantrives hos plejeforældrene i villakvarteret. På trods af de voksnes advarsler begiver de sig en dag ind i skoven for at finde et forladt hus. Men hvad de ikke ved er, at huset venter på dem.

En fin historie om to søstre, der er både venner og fjernt fra hinanden og om kærlighed, der kan overvinde selv døden.

Joe Hill: Locke & Key (Graphic novel)
Der er en grund til, at byen hedder Lovecraft; man får den samme underlige, utrygge og skæve fornemmelse når man læser denne fremragende serie, som når man læser Lovecrafts egne værker.

Første bind hedder 'Welcome to Lovecraft'. Den er for øvrigt også kommet på Netflix i februar. 

Tim Seeley: Revival (Graphic novel)
En fed serie, der blander forskellige genrer og skaber stemninger fra den ene ende af skalaen til den anden. I en mindre by i Wisconsin rejser de døde pludselig sig igen for at vandre blandt de levende – ikke som hjernespisende zombier men som udøde, der forsøger at fortsætte deres gamle liv.

Man er i rigtig godt – og skidt – selskab her. Første bind hedder 'You're among friends'.

Gys til hjemmebiografen

Hvis du er mere til gys og horror på skærmen, så anbefaler Bibliotekar Susan seks gyserfilm. Find anbefalingerne her.

Materialer