Linea Maja Ernst

Filmanmelder Linea Maja Ernst

Linea Maja Ernst svarer på en række spørgsmål fra os i forbindelse med hendes besøg på Roskilde Litteaturfestival 2018

Roskilde Litteraturfestival lørdag d. 3. marts samtaler filmanmelderne Per Juul Carlsen (Filmland, DR) og Linea Maja Ernst (Weekendavisen) om filmatiserede bøger. 
I den forbindelse har Linea Maja Ernst svaret på en række spørgsmål fra os. 

Hvad er din yndlingsbog?
Jeg knuselsker franskmanden Edouard Levés to små bøger Selvportræt og Selvmord, de er originale, oprigtige, virkelighedsnære og alligevel magiske, lette at læse (men ikke uden tårer i øjnene), de handler om at betragte sig selv, sine omgivelser og sine venner med klare øjne og få øje på alt det, som er sært og særligt ved ens liv. Det er litteratur, der får én til at tro på, at man også selv kunne skrive en bog - og det mener jeg som en ros, ikke en kritik. 
    

Har du en yndlings forfatter?
Virginia Woolf forever! Hun skriver med så stor følsomhed, så nuanceret, så nysgerrigt, ærligt, skråsikkert, sjovt, hun skriver verdens bedste portrætter, og fortryllet om intimiteten og fremmedheden mellem mennesker, der tror de kender hinanden, og om de uendelige lag og teksturer, der ligger skjult i bevidstheden hos mennesker, der tror de kender sig selv. Og så er hendes essays og dagbøger genialt sjove og giftige og fulde af berettiget storhedsvanvid.


Hvad læser du lige nu?
Alt muligt halvgodt men aktuelt skrammel jeg skal anmelde, simpelthen fordi det udkommer. 


Hvor får du inspiration fra?
Alle mulige steder fra. Internettet, vandskadede gamle bøger i antikvariater, leksikonopslag om dyr og planter, mine kunstner-idolers dagbøger, artikler om horoskoper og andet esoterisk humbug; jeg kan utroligt godt lide Ursula K. le Quins teori om litteratur som et indkøbsnet, en taske man har over skulderen med sig ud i verden, så samler man alle de urter, anekdoter, indtryk af ansigter, stumper af samtaler, man overhører, og så ligger det og rasler rundt ned i ens mulepose, indtil man kommer hjem og sætter det sammen til en tekst. 

 

Materialer