Bookface Pippa

Bøger skal (også) ses i biografen

Af Anonym (ikke efterprøvet)
13.02.18
Litteraturfestival - Bogen og filmen er mere end bare to sider af samme sag

Bogen og filmen er dybt forskellige, men det er næsten umuligt ikke at prøve at sammenligne de to versioner af samme historier. 

Af: Bibliotekar Ann Luther Torp

Roskilde Litteraturfestival ruller den røde løber ud lørdag den 3. marts, hvor vi fejrer de gode historier i filmatiserede bøger for både børn og voksne. Det er femte år i træk, vi afholder festivalen, og i år er det altså fra biografens bløde sæder, vi tager et kærligt kig på litteraturen.

Rekordår
Filmbranchen ser oftere og oftere i retning af bøgernes verden, når der udvælges fortællinger til det store lærred. I 2018 bliver der med 46 af slagsen sat ny rekord for filmatiseringer af bøger ifølge Brancheforeningen Danske Biografer.

De gode fortællinger kan via filmmediet nå ud til et større publikum, og det er efterhånden ikke kun de store bestsellers, der får et ekstra liv i biografen. Romanen Aminas breve af Jonas T. Bengtsson, der havde filmpremiere i 2017, er et fint eksempel herpå, og lørdag den 3. marts kan du høre manuskriptforfatter Anders Ølholm fortælle om processen fra bog til film.

Er bogen bedre end filmen?
Om vi læser en bog, streamer yndlingsserien hjemme i sofaen, eller går en tur i biografen er det den gode historie, vi dyrker. At forsvinde ind i en anden verden og glemme sig selv et øjeblik kan føles som ren luksus i et liv, hvor vi hele tiden skal tage stilling til stort og småt.

Når vi læser, sætter vi fantasien i svingninger og omdanner de tætskrevne sider til levende billeder med former og farver, personer og landskaber. Med filmatiseringerne får vi derimod serveret en allerede færdig-fantaseret verden befolket med skuespillere, der fortolker karaktererne for os. Bogen og filmen er som to forskellige medier selvfølgelig dybt forskellige, og det er ikke helt fair, men alligevel næsten umuligt at lade være med at sammenligne de to versioner af samme historier.

Nogle filmatiseringer falder heldigere ud end andre, og på festivalen kan du høre om både de gode og dem, du bør gå langt udenom, når filmanmelderne Linea Maja Ernst og Per Juul Carlsen mødes til en snak på scenen under Roskilde Litteraturfestival.

Lørdag den 3. marts kommer vi rundt om mange aspekter af springet fra bog til film, og hører blandt andet fra nogle af de forfattere, der har oplevet deres historier skifte medie og blive noget andet. Du kan møde Manu Sareen, Jens Blendstrup, Lene Kaaberbøl og mange flere. Bøger skal (også) ses i biografen, og de skal i hvert fald fejres på biblioteket.