Guide: Nu skal du læse Up-lit

Slut med krimier, klassikere og kærlighedsromaner – vi guider dig til ny genre.

Up-lit er forkortelsen for uplifting literature eller opløftende litteratur. Det er bøger der foregår i det helt nære med helt almindelige mennesker som hovedpersoner. Bøgerne er typisk både mørke og lyse, og kan også være morsomme. De sætter fokus på hvor trist, grusom og ensom verden kan være på det nære plan for det enkelte menneske, men viser så samtidig, at der stadig er meget godt at komme efter. Nemlig venskaber, fællesskaber og venlighed, der kommer lige fra hjertet. Det er ikke nødvendigvis sukkersøde bøger med en happy-end, men bøger der giver håb og spreder glæde.

På den store internationale bogmesse i Frankfurt, som netop har været afholdt, var up-lit det helt store samtaleemne. Tendensen er et modsvar til tidens mange triste og deprimerende begivenheder, såsom miljøkrise, naturkatastrofer, politisk uro, ekstremisme og meget andet.

Et eksempel på en bog i den nye genre er f.eks. romanen Ar af Auður Ava Ólafsdottir, der netop har modtaget Nordisk Råds Litteraturpris. I denne roman møder vi Jonas, der efter en skilsmisse vil tage sit eget liv, han rejser til et krigshærget område og medbringer en værkstøjskasse. Han kommer dog ikke videre med sine egne planer – og pludselig får livet mening igen.

Eleanor Oliphant” har det helt fint er et andet eksempel på up-lit, denne roman er kun lige oversat til dansk og er netop nu på vej ud på bibliotekerne. Hovedpersonen er den 29-årige Eleanor, der har haft en traumatisk barndom, hun bor alene og er så ensom, at hun nogle gange holder sig selv i hånden for blot at mærke, hvordan det føles. Alligevel svarer hun ”fint” hver gang nogen spørger, hvordan hun har det. Men pludselige sker der tre ting. Hun bliver forelsket, hun bliver modvilligt ven med en kollega, og sammen redder de livet på en gammel mand, der falder om på gaden. Det bliver starten på Eleanors nye liv.

Nogle mener at denne trend allerede er startet i Sverige for år tilbage, hvor forfattere som Fredrik Backman og Jonas Jonasson har arbejdet med emner som bl.a. ensomhed og depression. Helt sikkert er det dog, at Up-lit er kommet for at blive, og hvis du har fået lyst til at læse med, så find inspiration i listen herunder.

Oprindeligt skrevet af Vejle Bibliotekerne.

Tags
Materialer