Bogforside

Romanserier

Af Karen-Margrethe Revsbæk, bibliotekar på Roskilde Bibliotekerne.

Der er ekstra tid til læsning om sommeren, og det kan være rart, at en god læseoplevelse ikke slutter alt for hurtigt. Bibliotekar Karen-Margrethe Revsbæk anbefaler her to gode romanserier, der får læseoplevelsen til at vare lidt længere. 

Jon Fosse: Septologien 

I denne romanserie på syv bøger skrevet af Jon Fosse møder vi kunstneren Asle på hans gamle dage. Asle bor i Dylgia i nærheden af Bjørgvin med naboen Åsleik, som næsten er den eneste han ser. I første roman er Asle kørt ind for at handle, men da han kommer tilbage, får en indskydelse ham til at vende tilbage for at se til sin navnebror, som han finder forkommen og fuld i sneen. I de næste romaner følger man nutidssporet med en masse afstikkere til Asles barndom og ungdom. Det er små korte intense romaner, som er skrevet uden et eneste punktum, men til gengæld giver det læseren mulighed for at glide med på en bølge af tanker, begivenheder og filosofiske betragtninger, som man lader sig føre med af. Den går under huden på læseren, og den ene side tager den anden under læsningen.

Kerstin Ekman: Ulveskindet

Denne trilogi udkom tilbage i 2000 med første bind som hedder Guds barmhjertighed og fulgtes op af Rørte vande og Skrabelodder. Romanen starter med at jordemoderen Hillevi kommer fra Stockholm til det nordligste Sverige i 1916 og slutter med, at hendes barnebarn Inga, der blev bortadopteret som barn, i 1980’erne kommer tilbage til Nordland for at finde sine rødder. Det er en fantastisk serie om den visionære Hillevi, der arbejder for at forbedre forholdene for de dårligst stillede og så de vilkår, hun er oppe imod. Det er en roman, hvor naturen er voldsomt til stede og påvirker befolkningen, samtidig med at det er en roman, hvor de forskellige kulturer mødes og brydes.

Materialer