Verdens Poesidag – hjemmefra

19.03.20
Selvom Verdens Poesidag er overstået anbefaler vi stadig poetiske oplevelser.

Vi inviterer jer til at fejre Verdens Poesidag hjemmefra ved at opleve, hvordan poesi kan sætte ganske få ord på noget af det, der er allersværest at begribe.

Bibliotekaren anbefaler digte

I anledningen af Verdens Poesidag anbefaler bibliotekar Ann Luther Torp to digtsamlinger og et langdigt:

Cecilie Lind: Mit barn
Jeg’et i digtet føder sit første barn og med rollen som mor bliver alting nu forandret. Vilde, fortærende og modsatrettede følelser af kærlighed, frygt og frustration overvælder hende. Hendes egen krop – der tidligere har været udhungret pga. anoreksi – har båret og født et barn og dermed vist sig stærk. Samtidig har hun vanskeligt ved noget så almindeligt som at tisse, og dobbeltheden kommer dermed konkret til udtryk helt ned i denne detalje. 

Nikolaj Zeuthen: Viceværtsdigte
I denne digtsamling giver Nikolaj Zeuthen taletid til et jeg, der er både far og vicevært i den bygning, hvor han selv bor. Zeuthen har et fantastisk øje for det akavede, der nemt opstår i sociale situationer, når mennesker skal fungere mellem hinanden. Med humor beskrives de mange gøremål, der knytter sig til jobbet og til hverdagen. Det dagligdags og almindelige bliver her beskrevet ærligt og med et varmt blik på alle os, der arbejder og lever tæt sammen. 

Charlotte Strandgaard: Tror spillelederne virkelig, at jeg er sådan en pæn, moden dame?
Denne digtsamling bryder med gængse genredefinitioner og kaldes en digtroman. Uanset formen er indholdet forrygende. De minimalistiske, korte sætninger beskriver en ældre kvinde i dyb krise, men som stadig kæmper for at finde en vej. Hun bevæger sig gennem forskellige rum, som de såkaldte spilleledere har bestemt, hun skal igennem. Det bliver en rejse tilbage gennem hendes erindringer fra et langt liv med psykisk sygdom og tab. Håbet om et liv i større fred guider hende. 
 

LYRIKPORTEN – 28 danske digtere

Lyrikporten – 28 danske digtere er 28 portrætfilm, der iscenesætter digterne i et hvidt rum, der er tømt for andre tegn end digteren, der står med sin tekst og læser eller taler. Digterne svarer på, hvorfor de digter og hvad der kan sætte dem i gang med at digte.

Lyrikporten  er inspireret af Jørgen Leths film "Det perfekte menneske" fra 1968, som du kan se på Filmcentralen.dk.

Digte direkte fra hjemmekarantænen

Digteren Casper Eric har åbnet en blog, hvor han hver dag skriver et digt fra sin hjemmekarantæne.
Bloggen hedder "Covid19digte". Han skriver selv om motivationen:

"Midt i selvisoleringen, midt i ingen jobs og ingen reel indtjeningsmulighed, udover arbejde til fremtiden, har jeg oprettet en blog, eller et værk, eller hvad man nu vil kalde det, hvilket jeg har savnet at have i lang tid."

Poesi-podcast om og med digtere

Silkeborg Bibliotekerne har deres egen podcast, Lytlyrik, hvor de inviterer digtere ind til at fortælle om forskellige temaer.

Her kan du blandt andre høre skrivekollektivet BMS fortælle om at skrive i fællesskab eller Knud Sørensen om at skrive sine måske sidste digte.

Inger Christsensen på Youtube

Enhver Verdens Poesidag bør slutte med Inger Christensen, fordi hun var en af Danmarks største digtere.
Hun kunne, om nogen, sætte ord på forholdet mellem menneske og natur, og det kan føles forsonende, når hele verden er lukket ned af virus.

Du kan se og høre hende læse hele digtsamlingen "Sommerfugledalen" fra 1991 højt på youtube

 

Materialer