Anbefalet

Anbefalet: Byudvikling og historie

Bibliotekaren anbefaler tre gode bøger om byudvikling.

Det er altid spændende at følge, hvordan byen udvikler sig. Både den lokale by og den mere overordnede byplanlægning. Her er tre gode bøger om byudvikling og historie.

Af bibliotekar Ole Hilmer Petersen, Roskilde Bibliotekerne

Havebyen : havebyer i Danmark, England og Tyskland før, nu – og i fremtiden?
Begrebet havebyer opstod omkring år 1900 i England som reaktion mod industribyernes stenørken. Rundt om i bl.a. England og Tyskland blev der bygget nye byer med bedre boliger og grønne områder, hvor beboerne havde lys og luft.  I Danmark var de første havebyer Grøndalsvænge i København og Gerthasminde i Odense.  I England er Letchworth og Welwyn Garden City nogle af de originale og mest gennemførte havebyer. Bogen giver en god indføring i tankerne bag ideen om havebyer og socialpolitiske tanker på den tid.  Desuden er den flot illustreret med gode fotos af de mange steder, der stadig kan ses rundt i Europa.

Peter Olesen: Det bedste ved Holbæk
Journalist og forfatter Peter Olesen fortæller her om de ting der er gået godt i barndomsbyen Holbæk. Han har ofte kritiseret byudviklingen, men her fremhæver han de positive ting. ”Bedre Byggeskik”-bevægelsen har præget flere steder i Holbæk, bl.a. Bakkekammen, hvor han selv voksede op. Selv Holbæk Seminarium, som er et moderne betonbyggeri, har han rosende ord om. Det er en interessant lille bog om Holbæk.

Hverdagens spor- Roskilde i glimt
Lokalhistorisk Arkiv i Roskilde har lavet og udgivet denne fine lille fotobog her i efteråret.
Bogen er fortrinsvis med billeder fra det gamle Roskilde i 1950’erne og frem til 90’erne. For de af os der var børn for år tilbage, er det specielt sjovt at se byen, mens der stadig var parkeringshus på Hestetorvet og Schou-Epa ikke var bygget endnu. Et godt indblik i det ”halvgamle” Roskilde.
 

Materialer