Aloma

Anbefalet: Debutanten, anarkisten og comebacket

13.11.18
Opsvinget har ramt tegneseriebranchen, siger bibliotekaren

Jeg læser mange genudgivelser.
Denne gang havde jeg bare ikke tid, fordi der var en debutant og en anarkist, samt et comeback, der løb med min opmærksomhed. Opsvinget har også ramt tegneseriebranchen.

Af Morten Langkilde, bibliotekar på Roskilde Bibliotekerne

Skamlebben
af Anne Mette Kærulf Lorentzen

Skamlebben er skrevet og tegnet af debutanten Anne Mette Kærulf Lorentzen og handler om Louise, der har det hele. Fire børn, et stort hus, en dejlig mand. Og lyst til kvinder.
Hun er 41 år og 'homo med forsinkelse'.
Kærulf Lorentzen benytter sig at det gammelkendte trick med at bruge dyrelignende mennesker som karakterer. Hovedpersonen Louise er en kanin. Hun er skræmt og ængstelig som type.
Hendes bedste veninde, Jane, er en bjørn, lun og gemytlig. På homobaren møder Louise ulve og krokodiller etc.

Skamlebben er historien om hendes spring - fra kernefamiliens skød ud af skabet. Skarpt tegnet og følelsesmæssigt fortalt.

Visuelt kompendium over konventionelle genretræk i den fransk-belgiske tegneserielitteratur
af Ilan Manouach

Den græske kunstner, der også er forsker på et universitet i Finland, har skabt et vildt værk. Igen! Manouachs værker er bearbejdninger af noget, der allerede findes.
Tidligere har han bl.a. udsendt et Rasmus Klump-album, hvor alle karakterer, bortset fra Pelle, er retoucheret bort.
Visuelt kompendium er et virvar af tegninger fra kendte, klassiske fransk/belgiske albums, udsat for Manouachs klippe/klistre-teknik, og tilsat en ordentlig stak lydord.
Obelix' bukser (men ikke resten af ham) optræder i samme ramme som hajen fra Tintin-albummet Enhjørningens hemmelighed. Og sådan bliver det ved. Det er aldeles mærkeligt og charmerende på samme tid.

Aloma 1 - Vovehalsens skat
Af Alfonso Font

Første udgivelse på dansk, fra den stærke spanier, på denne side af årtusindskiftet.
Og tak for det! I den forholdsvis smalle spanske tegneserietradition stikker Font ud med en stærk personlig stil, der både har skitsens vildskab, og den færdige kompositions skarphed.
Vovehalsens skat er første del i serien om Aloma Guirat, og er en energisk krimi om kunst, antikviteter, narkokriminalitet, våbenhandel og store multinationale firmaer.
Jeg venter spændt på fortsættelsen.

Materialer