Bookface lavet af Vincent, Nicolai og Kristian

Bookfaces på skoleskemaet

10.03.23
Elever fra Skt. Josefs Skole har lavet flotte bookfaces i danskundervisningen.

På Roskilde Bibliotekernes instagram @roskildebib finder du en masse flotte, fantasifulde og fabelagtige billeder med tagget #bookface og #bookfacefriday. Hver fredag poster vi et nyt opslag, der måske giver dig lyst til at låne bogen eller albummet – alene på baggrund af forsiden. For nylig fik eleverne i 9. klasse på Skt. Josefs Skole i Roskilde en lidt anderledes opgave i dansk. Deres dansklærer David Hemmet bad dem om at producere bookfaces. Det kom der nogle virkelig fantasifulde og veldisponerede billeder ud af.  

Her fortæller David Hemmet lidt om, hvorfor han gav eleverne denne opgave:

”Bookfaces er en rigtig god mulighed for at tænke kreativitet ind i undervisningen. Min egen danskundervisning i udskolingen bliver ofte styret for meget af analyse og fortolkningsarbejde. Jeg skal selvfølgelig gøre eleverne klar til de afsluttende prøver, men vi skal ikke glemme, at det også gerne må være sjovt at gå i skole. Hvis undervisningen både er sjov og lærerig, så er det, i min verden, helt ideelt. 

Når eleverne laver bookfaces, så er de nødt til at forholde sig til billedbeskæring, lyssætning, farve, og andre kompositoriske virkemidler. Der er altså en høj grad af danskfaglighed i spil. Eleverne leger elementerne ind mens de skaber deres egne små “kunstværker”. Noget de kan vise hjemme og med et enkelt klik og hashtag dele med resten af verden. Det åbner skolen, bringer klasserummet ud i verden og verden ind i klasserummet. Som en lille sidegevinst, så giver opgaven også mulighed for at besøge det lokale bibliotek.

Eleverne synes, det er sjovt at lave bookfaces. Jeg har prøvet det med flere klassetrin og det er altid en succes. Og så er det som sagt en oplagt mulighed for at indtænke biblioteket i undervisningen. Eleverne oplever, at bibliotekerne ikke er gamle støvede steder, men i langt højere grad et socialt mødested og samlingspunkt hvor der er mulighed for mange kulturelle oplevelser ud over læsning. 

Biblioteket kan få os væk fra skærmene, vi kan læse i en rigtig avis eller bladre i vores yndlingsmagasin. Vi kan lytte til en rigtig plade, se et fysik cover og læse den originale sangtekst, mens vi glemmer alt om Spotify. Vi kan tale med andre mennesker, mødes med vores studiegruppe og få hjælp af en bibliotekar til vores større skriftlige opgave. Biblioteket er med andre ord dannelsens fitnesscenter. Det er her vi bliver stærkere til alt det, der ikke kan måles på muskelmasse og stramt træningstøj.”

Vores bookface-ekspert Sanne Kristiansen valgte Young Mungo som det bedste bookface. Det bookface er lavet af Vincent, Nicolai og Kristian.