elizabeth_strout

Anbefalet: Den findes også på bog

27.06.18
Bøger af forfatteren bag den hjertevarme tv-serie Olive Kitteridge

Af Anette Øster, Teamleder på Roskilde Bibliotekerne

Som så mange andre holder jeg meget af at se en god serie på HBO eller Netflix. En af de bedre serier, jeg har set i år, er Olive Kitteridge. En hjertevarm, sjov og skøn serie om ægteparret Henry og Olive.

Lige så vellidt og hjertevarm Henry er, ligeså sammenbidt og bitter er Olive, en pensioneret matematiklærer, der ikke pakker sandheden ind og som aldrig står tilbage for at sige sin uforbeholdne mening. Seriens forlæg er en novellesamling af samme navn bestående af 13 noveller. 

Hvor serien er koncentreret om Henry og Olive, møder man i novellerne flere skæbner og livshistorier, fortællinger som alle på den ene eller anden måde har Olive som omdrejningspunkt eller biperson. Elizabeth Strout er forfatteren bag Olive Kitteridge.
Hun har skrevet en af de bedste bøger, jeg læste sidste år; Mit navn er Lucy Barton. Et lavmælt og skarpt kvindeportræt. Uden at forfalde til sentimentalitet fortæller hun om en barsk og fattig opvækst og det ikke uproblematiske forhold mellem mor og datter. En livsklog og rørende fortælling.

Elizabeth Strout skriver afdæmpet og smukt, sproget er en sand nydelse. Hun er utrolig god til at beskrive hverdagens små og store begivenheder, til at skabe miljøer og personer, som vi tror på.
Hendes udgangspunkt er små by- eller landsamfund, karaktererne kommer ofte fra et fattigt miljø og det er hverdagen og livets skuffelser og glæder, der er udgangspunktet. Bøgerne sætter sig spor og jeg får lyst til at læse dem igen.

Der er godt nyt, hvis du som mig ikke er helt færdig med Lucy Barton. Til efteråret udkommer den selvstændige fortsættelse til Mit navn er Lucy Barton, der hedder Alt er muligt.  
I bogen kommer vi tilbage til Lucys barndomsmiljø. Hun er blevet en populær og velstillet forfatter i New York, som der bliver talt om, men hvad er der blevet af resten af familien og kammeraterne fra skolen …

Materialer