Logo
Logo

Kampdag og Kvindetræ

D. 8. marts 2015 er det Kvindernes Internationale Kampdag. Vi fortæller i den anledning om Roskildes Kvindeg, som blev plantet for 100 år siden, da landets kvinder fik stemmeret.

I dag er det Kvindernes Internationale Kampdag. Den Internationale Kampdag, stiftet i 1910, havde oprindeligt det primære formål at arbejde for kvinders valgret. Siden er dagen blevet brugt til at rette opmærksomheden mod kvinders ligestilling i det internationale samfund.

Kvinde Eg, Roskilde

Kvindernes Eg, Vestre kirkevej, Himmelev, u.å. 

 

Hvorfor plante et egetræ?
Kvindernes Eg i Roskilde er én ud af 30 egetræer, som blev plantet i hele landet for at markere dagen, hvor en ændring i grundloven gav kvinder m.fl. stemmeret. Ideen kom fra kvindeforbundene, der havde hentet inspirationen fra stavnsbåndets ophævelse i 1788 og treårskrigen 1848-1850, hvor man også plantede egetræer til minde om begivenheden.

Kvindernes egetræ
I Roskilde samledes en gruppe af byens kvinder d. 5. juni 1915 for at plante Kvindernes Eg på Vestre kirkevej tæt ved Roskilde Højskole. Blandt de lokale initiativtagere hørte bl.a. Margrethe Bredsdorff, forstanderkone på Roskilde Højskole, Oline Hansen fra Munksøgård i Himmelev, og Bodil Hartington fra Hartingtons gård (senere kaldet Engholm). Bodil Hartington var meget interesseret i kvindesagen, og god veninde med forkvinden for Dansk Kvindesamfund Jutta Boisen-Møller.

Bodil Hartington
Margrethe Bredsdorff

Bodil Hartington (1912) og Margrethe Bredsdorrff (u.å.)

God kampdag til alle!