Klassiske Allan Falk rebootet

14.07.20
Den oprindelige serie om Allan Falk blev skabt af tegner Tibet og forfatter Duchâteau i 1955. I Danmark mest udgivet i seriebladet "Fart og tempo", men også i en række album i slut-80'erne. Siden 2016 har Forlaget Zoom udgivet de gamle album i en bogserie, samlende tre album pr bind.

Se en video om Allan Falk her:

Originalserien er en omfangsrig sag på 78 album, der ligesom flere andre af de gamle fransk/belgiske serier med lang levetid endte med at køre voldsomt i ring, og eksistere i årevis uden at forny sig.

Efter Tibets død i 2010 holdt serien fem års pause. Herefter blev den rebootet. Ny forfatter er Zidrou, der har skrevet drøngode manus til bl.a. Shi og Et ekstraordinært eventyr med Splint & Co., og tegnet i en væsentligt anderledes streg af Simon Van Liemt, der ikke tidligere er udgivet på dansk. Nu er Allan Falk tidsbestemt til at foregå i 1968, modsat den originale serie, der blot foregik i sin samtid, og således viste årenes voldsomme tekniske udvikling, som det fx ses på Allan Falks Porsche, men uden at Falk ændrede sig væsentligt udover en anelse mere tidstypisk frisure.

Den rebootede serie er således bygget over de originale karakterer, og deres originale historie. Falk er stadig journalist på Journal, og kæreste med Nanna, hvis onkel, kommissær Lavall, han hjælper med at opklare mordgåder. Ligeledes er der gensyn med Falks far, Al Falk, der stadig er gentemantyv, og Bob Drumont, redaktør på Journal. Men herefter holder lighederne op. For den nye Allan Falk har nu en befriende selvironisk distance til sin egen heltestatus. Han har sex med Nanna, der tro mod tiden er interesseret i kvindefrigørelse og det ulmende ungdomsoprør - hun ryger endda en joint i en af historierne. Der er langt mere blod og vold, og aller-vigtigst, så er de nye historier væsentligt bedre skrevet end de gamle.

Det er stadig krimihistorier med stor fantasi, men plottene er blevet vandtætte, og har forvandlet serien til et langt mere realistisk og veludført dokument over den tid, den beskriver, alt imens den udfordrer læseren med velkomponerede krimigåder. Det fungerer drøngodt.

Der er foreløbig kommet tre album på dansk, og der er flere på vej. Anbefales.

Materialer