Den ukrainske ambassadør Mykhailo Vydoinyk sammen med blandt andre repræsentanter fra Roskilde Kommune.
Ambassadør mfl. foran bogsamlingen

Ukrainsk bogreol indviet

08.11.23
20 ukrainske bøger er flyttet ind.

Tirsdag eftermiddag kunne Roskilde Bibliotek indvie en helt ny bogsamling. 

Roskilde Bibliotek er nemlig et af 14 danske biblioteker, der har fået doneret en bogpakke med 20 ukrainske bøger af det ukrainske udenrigsministerium. 

Samlingen er en del af projektet ’Ukrainsk bogreol’, som den ukrainske førstedame, Olena Zelenska, står bag. Formålet er at fremme ukrainsk kultur og sprog og give de mange flygtninge en mulighed for at læse ukrainsk litteratur.  

For at markere den ukrainske bogsamling havde biblioteket tirsdag besøg af den ukrainske ambassadør, Mykhailo Vydoinyk. 

- Vi plejer at sige, at vi er gæster i jeres land. Men mens vi er her, har det stor betydning for ukrainerne, at de har adgang til bøger på deres eget sprog, sagde Mykhailo Vydoinyk i forbindelse med indvielsen. 

- Da folk frygtede fra krigen, tog de kun de mest nødvendige ting med sig som pas og penge – ingen tænkte på at tage bøger med. Nu har de mulighed for at læse bøger på ukrainsk og komme lidt tættere på deres hjemland, lød det videre fra ambassadøren, der samtidig udtrykte stor taknemlighed og stolthed over muligheden og et håb om at flere ukrainske bøger ville finde vej til hylderne. 

Roskilde Bibliotek har i forvejen en række bøger ukrainske bøger, som lokalforeningen Ukrainsk Klub i Roskilde har doneret. Det er især børnebøger. 

Til indvielsen deltog også kultur- og idrætsudvalgets formand, Mogens Hallager, kultur-, biblioteks- og idrætschef i Roskilde Kommune, Christian Ulrich Lauersen og formand for Ukrainsk Klub i Roskilde, Lesya Rykhalska. Derudover var en håndfuld ukrainske flygtninge inviteret – herunder en 90-årig kvinde, der selv var forfatter til flere ukrainske bøger.   

Der bor i alt 521 ukrainske flygtninge i Roskilde. 

Se en oversigt over hele bibliotekets ukrainske samling af bøger.

Materialer