Bogforside

En anden tid og et andet sted

21.01.21
Nogle gange kan man være knap så tilfreds med den tid, man lever i, og have en stærk trang til også at være et andet sted.

Når det så er midt i en pandemi, og man er afskåret fra at rejse, så er det fantastisk med bøger, der tager en steder hen, man ellers er afskåret fra – både geografisk og tidsmæssigt!

Personligt elsker jeg at forsvinde ind i en anden tidsalder, der ofte sætter ting i relief og gør mig klogere. At det tit også foregår et andet sted på kloden er et ekstra plus. Og så finder jeg en fornyet taknemmelighed for moderne sanitet og vacciner…

Cunjure Women af Afia Atakora

En isoleret sydstatsplantage er hjem for Rue, der sammen med andre – nu tidligere slaver – er blevet det eneste sted, de kender. Ejeren er forsvundet, og Rue har overtaget sin mors plads som jordemoder og lidt til. Hun gør sit bedste, men da en mystisk sygdom rammer børnene, kan det få store konsekvenser for hende også. Denne glimrende debut er delvist baseret på indsamlede historier fra tidligere slaver i 1930’erne. Den er velskrevet, spændende og har et persongalleri, man gerne vil blive lidt længere sammen med.

The Devil and the Dark Water af Stuart Turton

I 1634 er et skib på vej fra Batavis (Jakarta) til Amsterdam. Om bord er bl.a. guvernøren og hans familie og en berømt detektiv i lænker samt hans bodyguard. Knapt er skibet lagt fra kaj, før mærkelige og skræmmende ting begynder at ske. Da alle ombord bogstavelig talt lader til at have lig i lasten, må detektiven gå ind i sagen. En tour de force af en gotisk krimi, der blander forskellige virkemidler.

 

Af Susan Jessen Spiele, bibliotekar ved Roskilde Bibliotekerne

Materialer