Bogforsider

Ny dansk litteratur

Vi guider dig til årets bedste udgivelser.

Det er både fra etablerede forfattere og de mere nye. 
Jeg vil derfor anbefale to af de bøger jeg med stor glæde har læst for nylig.

Af Karen-Margrethe Revsbæk, bibliotekar på Roskilde Bibliotekerne.

 

Hummerens skjold af Caroline Albertine Minor

Hummerens skjold handler om tre meget forskellige søskende Ea, Niels og Sidsel. Ea flyttede til USA efter forældrenes død, mens Niels og Sidsel er blevet i Danmark. Niels er uden fast bopæl, mens Sidsel er blevet konservator og er derudover alenemor. Bogens jeg-fortæller er deres mor Lotte, som oppe fra en form for dødsrige ser ned på sine børn.
 
Det er en bog om familierelationer, svigt men også omsorg. Der er mange facetter i bogen og den clairvoyante kvinde Bee trækkes også ind i fortællingen, fordi Ea opsøger hende i håb om at komme i kontakt med sin mor. Bogen kræver en del af sin læser, men man belønnes også med en god historie og nogle meget rige metaforer.

Blomsterdalen af Niviaq Korneliussen

Denne grønlandske roman tager udgangspunkt i den høje selvmordsrate der er blandt unge mennesker i Grønland. Hver kapitel indledes med en nedtælling fra 45. Den første hedder ”45. Kvinde. 38 år. Hængning” Jeg-forfatteren i bogen er en ung lesbisk kvinde, som ikke kan vente med at komme væk fra sit barndomshjem og til Århus for at studere. I Århus har hun svært ved at falde til i studiemiljøet og samtidig savner hun sin ældre kæreste Maliina usigeligt. Da kærestens kusine begår selvmord lige før jul tager jeg-fortælleren hjem til hende, men heller ikke her går alt som forventet.

Materialer