Bogforside

Stærke stemmer i ny dansk litteratur

Af Anette Øster, områdeleder på Roskilde Bibliotekerne.

Stine Pilgaard debuterede med den anmelderoste roman: Min mor siger i 2012, i 2015 udkom Lejlighedssange og i år er hun aktuel med Meter i sekundet. Pilgaard kan noget så sjældent som at skrive morsomt. Men det er ikke kun smilet, hun får frem, ofte sidder man også med en tåre i øjenkrogen, for der er altid en underlæggende tyngde og alvor. Pilgaard evner at tage livtag med de følelser, tanker og handlinger, som mange sikkert kan nikke genkendende til, men som de færreste taler højt om. Hun er både skarp og nænsom i sin personskildring og viser med sin tredje roman, at hun er en vigtig stemme i ny dansk litteratur.

I Meter i sekundet sætter Pilgaard ord på forældreskab, kærligheden og på at indgå i et fællesskab og et lille lokal samfund, som man selv kun delvist er en del af. Det er en hjertevarm, sjov og skøn roman.


En anden vigtig stemme i ny dansk litteratur er Tine Høeg, som debuterede i 2017 med den prisvindende roman Nye rejsende. I år er Høeg aktuel med Tour de Chambre, der som Pilgaards forståeligt nok har taget anmelderne med storm. Tour de Chambre handler om at skrive, om venskab og kollegieliv, men den handler også om fortielse af en hemmelighed, som på et tidspunkt er nødt til at blive sagt højt, selv om det kan være på bekostning af et vigtigt venskab.

Det der gør romanen original og særlig, er i særdeleshed dens form. Hvor eksperimenter med form kan ende med at spænde ben for forfatteren, lykkedes Høeg til fulde med projektet. Der springes i tid, ind imellem inden for samme afsnit og dialogerne er ofte via sms. Den er sat op som et digt, så på skrift kan den ligne en lille roman, men lad jer ikke narre, den er fuld af tyngde og substans. Romanen er gennemført og formen understøtter fortællingen, så resultatet er nærværende og stærkt. 
 

Materialer