Se Tour de France-trofæ på biblioteket

25.01.22
Oplev udstillingen og mærk det gule sus.

Selveste Grand Départ-vandretrofæet er netop nu udstillet på Roskilde Bibliotek. Du kan selv komme helt tæt på trofæet, for det bliver på biblioteket indtil d. 19. marts, hvor det er udstillet sammen trøjerne fra verdens største cykelløb.

  • Du kan se trofæet alle hverdage kl. 10-17 og lørdage kl. 10-15

Trofæet blev fragtet til Roskilde Bibliotek af borgmester Tomas Breddam, da han havde åbnet årets Lysfest d. 24. januar. Anledningen til trofæets visit er, at Roskilde er startby ved 2. etape af årets tour. 

Med et følge af glade borgere, der lyste med lanterner, lommelygter og lyskæder, bevægede borgmesteren sig ad Kulturstrøget mod Bibliotekshaven foran Roskilde Bibliotek.

Her hjalp Mogens Hallager, der er formand for Kultur- og Idrætsudvalget i Roskilde Kommune, og borgmester Tomas Breddam hinanden med at få placeret trofæet i glasmontren, så det er klar til at blive udstillet på biblioteket.

 

”Jeg er både glad og stolt over, at Tour de France-trofæet skal stå på Roskilde Bibliotek. Tour de France er en oplevelse, vi deler i Roskilde, og bibliotekerne er alle borgeres delte steder, så det er en fin og naturlig kobling. Tour de France-udstillingen bliver hos os i knap to måneder, så der er rig mulighed for at komme tæt på trøjerne og trofæet samt blive yderligere inspireret af den mangfoldige litteratur, som biblioteket har om Tour de France og cykling”, siger biblioteks- og borgerservicechef Christian Lauersen, der selv er stor cykelentusiast. 

FAKTA: Grand Départ-trofæet
Det er et vandretrofæ, som de danske byer modtog fra Région Bretange, hvor Brest var startby i 2021. Trofæet blev indført i forbindelse med den 100. udgave af Tour de France i 2013, hvor Korsika var Grand Départ. 

Det er første gang, at Grand Départ går på tværs af et helt land. Normalt holdes Grand Départ i en by eller en region. I Danmark køres der hele tre etaper.

FAKTA: Grand Départ Copenhagen Denmark

  • Tour de France køres 1.-24. juli over 21 etaper.
  • De første tre etaper er placeret i Danmark. Grand Départ Copenhagen Denmark afvikles i dagen 1.-3. juli 2022.
  • 1. etape køres som enkeltstart (13 km) i København fredag d. 1. juli
  • 2. etape (202 km) begynder i Roskilde lørdag d. 2. juli og går via Lejre, Holbæk, Odsherred, Kalundborg og Korsør over Storebæltsbroen til Nyborg.
  • 3. etape (182 km) køres søndag d. 3. juli fra Vejle til Sønderborg.